Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/vpkk7898/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/vpkk7898/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460
15-03-2013 Ernstige tekortkomingen rapport Deetman 2

Media & Pers

15-03-2013 Ernstige tekortkomingen rapport Deetman 2

Persbericht

15 maart 2013

21 Meldingen over seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld in RK instellingen zijn onjuist weergegeven in het onderzoeksrapport

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik heeft woensdag, op de tweede dag na het verschijnen van het rapport ‘Seksueel misbruik van en geweld tegen meisjes in de Rooms Katholieke kerk’ van Wim Deetman, 18 klachten gekregen over de wijze waarop de meldingen van voormalige slachtoffers van seksueel, fysiek en/of psychisch geweld daarin zijn weergegeven.

Het gaat onder meer om:

  • meldingen die in het geheel niet zijn opgenomen in het rapport,
  • verkeerde weergaven van de ernst van de feiten,
  • een veroordelende formulering ervan en
  • jaartallen en plaatsen die anders zijn weergegeven dan in de melding.

Dit heeft een aantal van de melders zeer ontmoedigd. Het VPKK maakt zich daarover ernstig zorgen en wil een dergelijke situatie niet accepteren.

Een goede beschrijving van de meldingen in het rapport is onmisbaar voor de eerste stap van erkenning en herstel. Voor sociaal onderzoekers die een onderzoek doen naar een traumatische geschiedenis is de norm dat zij onbevooroordeeld luisteren. Zij moeten de betekenis respecteren die de melder geeft aan het geweld dat haar in het verleden is aangedaan, en zich respectvol opstellen tegenover de melder. Naar de daarvoor geldende regels moet de onderzoeker de melder vragen of de uiteindelijke weergave geen onjuistheden bevat en of er geen belangrijke zaken in ontbreken.

Aan alle lotgenoten die bij ons bekend zijn en die voor 1 juli 2012 een melding hebben gedaan bij de onderzoekscommissie hebben we de vraag voorgelegd of zij hun melding terug vinden, of deze juist en onbevooroordeeld is weergegeven, of er geen belangrijke zaken ontbreken, en of zij zich door de onderzoekers gerespecteerd voelden.

Wij wachten hun antwoorden af.

Voor nieuwe meldingen kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het postadres voor meldingen:

VPKK-meldingen
Grotedries 14
6223AE Maastricht

Voor meer informatie of contact betreffende dit persbericht kunt u bellen met Annemie Knibbe: 06-53393818

 

image

Berichten in de media

Op deze pagina vindt u berichten in de media.

Lees...
image

TV & Radio

Op deze pagina vindt u TV en radio uitzendingen.

Lees...
image

Film

Op deze pagina vindt u een aantal films

Lees...
image

Persberichten

Op deze pagina vindt u de persberichten van het VPKK.

Lees...
image

Nieuws

Nieuws vervolgonderzoek Deetman 2013

Lees...

Login Form