Media & Pers

17-12-2012 Oprichting VPKK

 

Persbericht

 

17 december 2012

 

Per heden: Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK)

 

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik bestaat uit 5 ervaringsdeskundige vrouwen. Het VPKK richt zich op empowering en praktische ondersteuning aan (groepen) lotgenoten op weg naar erkenning en genoegdoening middels afgestemd maatwerk. Lotgenoten, vrouwen en mannen, al dan niet in een groep georganiseerd, staan wij bij in het vinden van hun eigen weg.
Binnen het platform is op dit gebied veel ervaring.
De praktische ondersteuning loopt uiteen van het bieden van een luisterend oor, het helpen met formuleren van de klacht tbv een klaagschrift, het begeleiden van lotgenoten voor, tijdens en na de hoorzitting bij de klachtencommissie, tot het organiseren van lotgenoten dagen en assistentie om te komen tot een traject van herstelbemiddeling.

Daarnaast zullen we de specifieke belangen voor vrouwen nu en na het uitkomen van het 2de rapport Deetman gaan behartigen, waar dit nodig blijkt.

De problemen van vrouwen met een verleden van kerkelijk kindermisbruik krijgen de aandacht die zij nodig hebben. Vrouwen hebben vaak met andere vormen van (seksueel of ander) geweld te maken gehad dan mannen. De gevolgen van dat geweld verschillen en vrouwen delen en verwerken hun ervaringen op een andere manier. Voor vrouwen geldt net als voor mannen, dat erkenning van de feiten door lotgenoten, de verantwoordelijke instanties en door de samenleving een belangrijk streven is.

Overigens zoeken ook mannen en groepen van mannelijke lotgenoten soms expliciet de praktische ondersteuning door vrouwen, omdat dit de dynamiek positief (b)lijkt te beïnvloeden.

VPKK positioneert zich zelfstandig, maar zoekt hierin wel de synergie met stichting Klokk. Deze kan, vanuit haar positie, bijvoorbeeld bij uitstek bijdragen aan het besef bij de ordes, bisdommen en KNR, dat herstelbemiddeling ook voor hén een kans biedt op een goede verwerking van de geschiedenis.

 

Meer informatie over het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik op www.vpkk.nl

 

image

Berichten in de media

Op deze pagina vindt u berichten in de media.

Lees...
image

TV & Radio

Op deze pagina vindt u TV en radio uitzendingen.

Lees...
image

Film

Op deze pagina vindt u een aantal films

Lees...
image

Persberichten

Op deze pagina vindt u de persberichten van het VPKK.

Lees...
image

Nieuws

Nieuws vervolgonderzoek Deetman 2013

Lees...

Login Form