Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/gantry/core/gantry.class.php on line 1044
Oproepen

VPKK

VrouwenPlatform Kerkelijk Kindermisbruik

Het Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) geeft een stem aan mannen en vrouwen met een geschiedenis van kindermishandeling en -misbruik in de RKK en ondersteunt hun streven naar erkenning en genoegdoening.


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460
  • 1

Verslag Workshop

"Hoe vind ik de juiste hulpverlener "

Tijdens de recente lotgenotendag is onder andere een workshop "Hoe vind ik de juiste hulpverlener" gehouden.

Erkenning

Weg van eerste contact tot erkenning.

Na uw eerste melding over uw geschiedenis, is het goed als u mensen op uw weg vindt die u steunen in uw streven naar erkenning.

Onderzoeksverslag

Klachten van seksueel misbruik in de RK kerk

Op 27 januari 2015 werd het onderzoeksverslag van de hand van Theo Kroon aan de Commissie Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer en de pers aangeboden.

Herstelbemiddeling

Erkenning van psychisch en fysiek geweld

Herinneringen aan psychisch, fysiek en seksueel geweld vormen een bedreigende ervaring voor het leven.

image

Berichten in de media

Op deze pagina vindt u berichten in de media.

Lees...
image

TV & Radio

Op deze pagina vindt u TV en radio uitzendingen.

Lees...
image

Film

Op deze pagina vindt u een aantal films

Lees...
image

Persberichten

Op deze pagina vindt u de persberichten van het VPKK.

Lees...
image

Nieuws

Nieuws vervolgonderzoek Deetman 2013

Lees...

Voormalig slachtoffer seksueel misbruik in de instelling: St. Raphaël Santpoort Noord tussen 1970 en 1974  is op zoek naar lotgenoten of getuigen van seksueel misbruik in deze instelling.

 

Als u informatie hierover kunt geven, stuur uw reactie dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Was ik de enige?
 
Van 1947 tot 1953 zat ik op de LS van de parochie Loven te Tilburg .
Daar voerde zr. Lauretta (we noemden haar nonderet), schoolhoofd, een waar terreurbewind. Ik durf het nu regelrecht sadisme te noemen. Regelmatig werd ik door haar vernederd. Ik had een vrij zware stem. Ze liet me wekelijks solozingen voor een volle klas om vervolgens met een vies gezicht te zeggen dat ik verder mijn mond maar moest houden. Ook werd ik door haar geslagen met een meetlat als ik niet stil zat met blauwe vingers als gevolg. Ik ging altijd met buikpijn naar school
Een te korte rok naar haar mening? Dan werd deze "verlengd" met een papieren strook en daarmee moest je op de trap gaan staan waar alle kinderen van de hele school dan gniffelend voorbij trokken. Dit zijn maar enkele voorbeelden.
 
Ik heb begrepen dat deze non later uit haar functie is gezet. Er moeten dus zeker meldingen zijn geweest.
 
Heel graag wil ik weten of er meer vrouwen zijn die als kind onder deze non geleden hebben. Dit alleen ter objectivering van mijn eigen herinnering.
 
 
 
Vriendelijke groeten van,
J de R
 
Reacties kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , het VPKK stuurt deze door.

 

 


Beste lezer,
Vanaf september 1984 t/m juni 1987 verbleef ik op Theofaan te Grave, een instelling voor visueel gehandicapte kinderen. Hier gebeurde dingen die niet door de beugel konden. Ik ben op zoek naar mensen die in deze periode ook op Theofaan verbleven en die slachtoffer zijn geworden van seksueel/fysiek/emotioneel geweld. Ik probeer (h)erkenning te krijgen voor de dingen die daar gebeurde, mocht je ook slachtoffer zijn, met meer man/vrouw sta je sterker.
Graag reacties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Groet, J

Meldingen van steunbewijs kunnen ook gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het VPKK zorgt voor het doorsturen naar de oproepende.

Helpt u mee om seksueel misbruik bespreekbaar te maken? Heeft u ervaring met seksueel misbruik en wilt u meehelpen dit onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken voor verloskundigen en zwangere vrouwen? Help dan mee aan ons onderzoek door eenmalig deel te nemen aan ons (anonieme) interview.  

Op verzoek van de Minister van Veiligheid en Justitie doet een commissie onderzoek naar het handelen van de politie in zaken van seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk. Het gaat om de vraag of de politie in het verleden zorgvuldig is omgegaan met de aangiftes van dergelijk misbruik. De commissie zou graag in contact komen met slachtoffers die vinden dat door de politie ten onrechte geen gevolg is gegeven aan hun aangifte. U kunt uw ervaringen melden bij:

Mr. F.H. Koster

Commissie Archiefonderzoek OM RKK

070-3765806

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lange Voorhout 13, 2514 EA Den Haag

 

Postbus 556, 2501 CN Den Haag

 

DRINGENDE OPROEP

 

Meldingen van geweld

 

Als u in uw jeugd door een RK geestelijke lichamelijk mishandeld bent, of psychisch mishandeld of vernederd, raden wij u sterk aan hiervan zo snel mogelijk melding te doen bij het Meldpunt Misbruik RKK.

 

Dit kan per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

per telefoon: 030 230 6900

of per brief:  Meldpunt Misbruik Rkk
                     Postbus 13277
                     3507 LG Utrecht.

 

Er is een regeling in de maak om aan deze klachten gehoor te geven. Wij weten nog niet wat deze regeling zal inhouden en of er werkelijk erkenning en genoegdoening uit voort zal komen. Wel hebben wij gehoord dat de regeling waarschijnlijk uitsluitend open zal staan voor mensen die zich al hebben gemeld bij het Meldpunt of bij de Commissie Deetman. Mensen die zich bij een van deze meldpunten niet eerder hebben gemeld, hebben dan niet meer de mogelijkheid van die regeling gebruik te maken.

Update 24 oktober:
Inmiddels hebben wij kennis genomen van de nieuwe regeling. Zie hiervoor ons persbericht van 24 oktober. De nieuwe regeling geldt alleen voor hen die zich gemeld hebben voor 30 november(!) bij het Meldpunt of bij de Commissie Deetman.


 

Wij raden u aan:

uw klacht zo uitgebreid mogelijk te melden;

dit óók te doen als u niet zeker bent wie de pleger is;

het ook te doen als u geen steunbewijs heeft;

contact op te nemen met Annemie of Maud als u steun nodig heeft bij het opschrijven van uw klacht;

en vooral: NIET LANGER TE WACHTEN.

 

U begrijpt dat wij het er niet mee eens zullen zijn als de mogelijkheid om te melden binnenkort verdwijnt. Wij zullen doen wat wij kunnen om dat te voorkomen, maar de kans bestaat dat wij daar niet in zullen slagen. Ook weten wij, zoals gezegd, niet of de regeling voldoende erkenning en genoegdoening zal bieden. Veel is nog onzeker en het spijt ons dat wij u nog niet meer kunnen vertellen. We houden u via deze site en via de Nieuwsbrief op de hoogte.

 

Namens VPKK

Annemie Knibbe (tel. 06 5339 3818, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Maud Kips (tel. 06 4247 2537, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is onmogelijk om te omschrijven wat ik voelde toen ik het herschreven rapport las. Verdriet maar ook heimwee naar de momenten van mijn jeugd waarin ik voor even gelukkig was, kwamen weer naar boven. Momenten waarin ik er even mocht zijn. Levend onder die sluier van ontkenning verloor ik deze uit het oog. Beide rapporten deden mij beseffen dat zolang wijzelf als groep niet massaal de moed hebben om naar buiten te treden, men met ons de vloer blijft aanvegen. Daarom doe ik een oproep aan alle vrouwen die deze moed wel hebben het daadwerkelijk te doen en wel gezamenlijk.

Onze stem moet gehoord worden. Het is nu de tijd. Er zijn mensen die bereid zijn om zich voor ons in te zetten. Laten wij hen steunen in hun zware werk. Het jaar is bijna om. De mensen aan wie gevraagd werd een onafhankelijke visie te geven hebben daarin gefaald. Door alleen te focussen op de enkeling die wel langs individuele weg erkenning kan krijgen, vallen die andere vrouwen die deze weg niet kunnen bewandelen, weg uit het beeld. En dat zijn er duizenden. Het gaat erom dat men het hele plaatje ziet. Niet door middel van agressief geweld, maar wel door onze schaamte opzij te zetten en te zeggen: ‘nu is het genoeg geweest.’

Wat wij hebben meegemaakt is niet eenduidig in woorden te vatten. We hebben nog geen gemeen-schappelijke begrippen waarmee we de aard van het geweld in RK instellingen kunnen beschrijven, maar wel een gedeelde geschiedenis waarover we kunnen spreken. Het is belangrijk dat mensen in de politiek gaan beseffen dat het niet gaat om incidentele gevallen van ‘meer en minder geweld’ maar dat het gaat om structureel geweld, toegebracht aan vele meisjes en jongens die onder het regiem van vrouwelijke religieuzen hun jeugd doorbrachten.

Alleen wij, de slachtoffers zelf, kunnen aan de politiek dat besef bijbrengen door gezamenlijk en in grote getale voor onszelf op te komen. De mensen aan wie gevraagd werd een onafhankelijke visie te geven blijven weigeren om rechtstreeks contact te onderhouden met het VPKK. (het VPKK staat ook voor slachtoffers die niet seksueel mishandeld zijn maar wel anderszins lichamelijk en geestelijk). Deze omweg alleen al getuigtvan weinig respect en is een ontkenning van de werkelijkheid. Wij vrouwen mogen niet toestaan dat onze zaak niet diezelfde zorgvuldige behandeling krijgt als die van de mannen.

De katholieke kerk in Nederland moet zijn afhoudende houding ten aanzien van vrouwen laten varen, dit stuk geschiedenis aanvaarden als de hunne en de schade die ons werd toegebracht onder ogen zien. Het zal mee moeten helpen om die schaduw, die sluier die over onze jeugd hangt, te doen verdwijnen.

Over het Maria internaat waar ik zat komen steeds meer verhalen naar boven. Hoeveel moeite heeft het mij niet gekost om te erkennen dat mij ‘dit’ werkelijk was overkomen! Hoeveel ontkenningen heb ik niet moeten verdragen van psychiaters! Verkeerde behandelingen van artsen die niet wilden en konden geloven wat mij was overkomen. Die dachten dat ik MS had of een andere ziekte. Ja lieve mensen, niet-erkenning betekent ook, niet adequate hulp. Ik loop op krukken, een seksueel leven kon ik niet hebben en er zijn dagen dat ik niet eens aangeraakt kan worden vanwege de pijn. Maar ik blijf doorleven, doorwerken. Ik heb mijn fysieke en geestelijke ongemakken, waaronder nachtmerries en flashbacks weten te transformeren tot een alleszins leefbaar bestaan. Door te weigeren mijn jeugd te verbergen heb ik begrip ondervonden en heb ik mensen om mij heen die van mij houden en van mij bleven houden. Ook al kon ik ze niet geven waar ze naar verlangden. Ik heb voor die erkenning gevochten en heb het binnen in mijn vriendenkring ook gekregen. Ik weet dus als geen ander dat je het niet cadeau krijgt. Maar ook dat het helend werkt.

Een toekomst droom je, een verleden bouw je op. Je herinneringen zijn de bouwstenen. Ook daarom is het gevecht om erkenning belangrijk, zodat je niet alleen de pijn voelt van gemiste kansen, maar opnieuw de vreugde kunt herinneren en voelen van die mooie heldere momenten, waarin de wereld er voor jou even anders uitzag. We hebben er recht op om met onze geschiedenis in het volle daglicht te treden met achterlating van onze schaamte en schuldgevoelens. Zodat ook wij, ondanks alles, inspiratie kunnen halen uit onze jeugd om zo ons leven verder te leven en wij onszelf een verleden kunnen scheppen waar we met trots en plezier op kunnen terugkijken.

 

 

Laten wij met z’n allen tegen de katholieke Kerk zeggen: ‘hier zijn wij.’

 

 

Merapi Obermayer

 

 

 

 

Erkenning van seksueel, psychisch of fysiek geweld is vaak gemakkelijker te verkrijgen als groepen lotgenoten zich daar voor inzetten, al dan niet met onze hulp. Op dit moment zijn wij betrokken bij herstelbemiddelingstrajecten bij de Broeders van Liefde en de Fraters van Utrecht. Graag willen wij in contact komen met lotgenoten die slachtoffer werden van deze congregaties. U kunt ons helpen met uw informatie en wij kunnen u helpen op uw weg naar erkenning en heling.
Contactpersoon: Maud Kips. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

image

Klachtenprocedure

Op deze pagina vindt u meer informatie over klachtenprocedures.

Lees...
image

Hulpverlening

Op deze pagina vindt u informatie over hulpverlening.

Lees...
image

Web Links

Op deze pagina vindt u verschillende links naar andere websites

Lees...
image

Boeken

Op deze pagina vindt u een aantal boeken.

Lees...
image

Nieuwsbrieven

Op deze pagina vindt u de VPKK Nieuwsbrieven.

Lees...
image

Politiek

Op deze pagina vindt u verslagen van de politiek.

Lees...

Login Form