Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/gantry/core/gantry.class.php on line 1044

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460
L1: Waanzin dat klachtencommissie RKK stopt

Media & Pers

L1: Waanzin dat klachtencommissie RKK stopt

De Limburgse omroep L1 besteedde op zondag 1 juni aandacht aan het VPKK en de voorgenomen sluiting van de klachtencommissie RKK:

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik noemt het absurd dat de klachtencommissie van de Rooms-Katholieke kerk per 1 juli stopt.

Net nu er volgens het Vrouwenplatform een situatie is gecreëerd waarin slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk zich veilig voelen om melding te maken.

"Het is voor slachtoffers van misbruik heel erg moeilijk om naar buiten te treden", zegt Annemie Knibbe van het Vrouwenplatform. "Ze voelen zich vies, ze voelen schaamte en ze voelen zich eenzaam. Nu er langzaam erkenning komt en excuses worden aangeboden, is het voor slachtoffers misschien makkelijker om naar buiten te komen. Maar dat heeft vooral tijd nodig. En dan is het waanzin dat de klachtencommissie wordt opgeheven. Je stopt de Tour de France ook niet halverwege."

Excuses voor kindermisbruik
Zondag heeft vicaris-generaal Hub Schnackers namens het bisdom excuses aangeboden voor het kindermisbruik door wijlen pastoor Jac Steeghs. Het Vrouwenplatform is blij met de excuses en de erkenning, maar dat is volgens Knibbe nog lang niet genoeg. "Het bisdom en bisschop Gijsen waren op de hoogte van het misbruik door Steeghs. Ze wisten het en ze deden niks. Daarmee hebben ze zichzelf medeplichtig gemaakt aan misdaden. Wij willen dat het Bisdom toegeeft dat het op de hoogte was."

Openheid
Brigitte Kicken, ook aangesloten bij het platform, sluit zich daarbij aan. "Ik ben op jonge leeftijd misbruikt door Steeghs. Dat was voor 1980, in een andere parochie dan Ospel. Een half jaar geleden is mijn klacht al gegrond verklaard, maar daar wordt nu door het Bisdom over gezwegen. Ze spreken over één erkend slachtoffer van Steeghs, maar ik ben nummer twee. Ik wil dat er eindelijk openheid komt. Bisschop Gijsen was op de hoogte van het misbruik en dat moet het Bisdom eindelijk eens toegeven." aldus Kicken.

Het originele artikel is hier te lezen op de website van L1.

Dit artikel is ook als PDF bestand te downloaden.

image

Berichten in de media

Op deze pagina vindt u berichten in de media.

Lees...
image

TV & Radio

Op deze pagina vindt u TV en radio uitzendingen.

Lees...
image

Film

Op deze pagina vindt u een aantal films

Lees...
image

Persberichten

Op deze pagina vindt u de persberichten van het VPKK.

Lees...
image

Nieuws

Nieuws vervolgonderzoek Deetman 2013

Lees...

Login Form